preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slatina

Login
e-Dnevnik

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 1133451
Ovaj tjedan: 4
Danas: 4
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava u Ljubljani 5. i 6.11.2019
Autor: Mark-Kristian Milaščević, 7. 11. 2019.

Odrađena je i zadnja planirana aktivnost projekta Naučimo upravljati novcem kako bismo lakše upravljali budućnošću.

Nakon što smo proljetos obišli Zagrebačku burzu, Hrvatsku narodnu banku i upoznali se na terenu sa zadacima i obvezama tih financijskih institucija te dobili nekoliko korisnih savjeta o štednji i ulaganju, na redu je bio posjet susjednoj državi  Sloveniji.

Cilj posjeta je bio nagrada učenicima za redovitost pohađanja edukacija financijska i digitalna pismenost na radionicama u školi kao i upoznavanje s načinima kako naši susjedi razvijaju svoju financijsku pismenost i što bi nam novoga mogli reći.

Učenici trećih razreda, njih 160 iz 8 srednjih škola Virovitičko-podravske županije i njihovih 16 nastavnika, sudjelovalo je u terenskoj nastavi koja je odrađena u Ljubljani.

Iz naše škole išlo je 20 učenika, profesorica Mirela Nenadović i profesorica Ružica Milaščević.


Prvi dan uključivao je posjet tvrtci za financijsko savjetovanje Vezovišek i partneri. Direktor i osnivač tvrtke Mitja Vezovišek održao nam je kratko, ali zanimljivo predavanje o vrijednosti novca i potrebi ulaganja istoga. Njihov je moto „Dogovorene financije su kamen temeljac stabilne budućnosti!“ Jedna je od njihovih aktivnosti u slobodno vrijeme poboljšavati financijsku pismenost ljubljanskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u projektu „Finančna šola“.

Posjetili smo i Ljubljansku burzu -  financijsku instituciju koja omogućuje trgovanje vrijednosnim papirima. Burza je osnovana 1989. godine, a od 2015. u vlasništvu je Zagrebačke burze d.d. Misija  je ljubljanske burze osigurati sigurno, učinkovito i uspješno funkcioniranje organiziranog dijela slovenskog tržišta kapitala. Kratko predavanje o povijesti burzovnog poslovanja i poslovima kojima se na burzi bave održao nam je gospodin Andraž Aš.

Noćili smo u M hotelu, gdje smo uz odmor imali priliku za stjecanje novih prijateljstava i druženje po sobama bez buke i galame, kako to već u hotelu treba i biti.

Sutradan smo posjetili Narodni muzej Slovenije, najstariju kulturnu ustanovu u Sloveniji, koja kontinuirano djeluje od 1821. godine. Misija je muzeja educirati i informirati javnost o povijesti slovenskog teritorija i slovenske kulturne baštine.

Podijeljene u šest skupina tri kustosice provele su nas kroz geološka razdoblja i stari vijek. Prvo smo posjetili arheološki odjel koji je najstariji specijalizirani odjel u Sloveniji. Prvi artefakt koji smo vidjeli stara je neandertalčeva koštana flauta stara oko 55 000 godina i veliki dio od oko 95 000 artefakata datiranih od starijeg kamenog doba do srednjeg vijeka, od kojih su neki posebno dragocjeni. Vidjeli smo  njihovu malenu zbirku artefakata iz Egipta i mumiju u oslikanom sarkofagu. Zanimljivost ovoga posjeta je interaktivnost učenika koju su nam omogućile kustosice. Učenici su mirisali rimske začine i ulja, podizali mač iz srednjega vijeka pokušavajući mu odrediti težinu, oblačili se u rimske tunike i togu te odgovarali na mnoštvo pitanja kojima ih je kustosica vodila kroz geološka razdoblja i povijest staroga vijeka.

Nakon kraćeg razgleda grada uz pomoć lokalnog vodiča i samostalnog istraživanja, uputili smo se u ranim poslijepodnevnim satima našim kućama put Pitomače preko Virovitice i Slatine do Orahovice. 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju