preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slatina

Login
e-Dnevnik

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 1606376
Ovaj tjedan: 2747
Danas: 607
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Slatkim francuskim zalogajima učenici naše škole obilježili Mjesec frankofonije
Autor: Mladen Graovac, 26. 3. 2019.

Frankofonija je pojam koji označava zemlje u kojima se koristi francuski jezik ili gdje postoji značajna pripadnost francuskom jeziku ili kulturi.

Međunarodna organizacija za frankofoniju (Organisation internationale de la Francophonie) čiji je član od 2004. godine i Hrvatska,okuplja te zemlje te nastoji razviti aktivnu solidarnost među njima s francuskim jezikom kao poveznicom. Stoga se tijekom mjeseca ožujka organiziranjem različitih događanja, na što kreativniji način, želi prikazati važnost i raznolikost francuskog jezika i frankofone kulture.

Povodom obilježavanja Mjeseca frankofonije profesorica njemačkog i francuskog jezika, Dijana Fotez, dana 14.ožujka 2019. godine održala je s učenicima 3. razreda zanimanja kuhar edukativnu gastro -radionicu pod nazivom Goût de France (Okusi Francuske). Tema radionice bile su tartelettes aux fruits, poznate francuske voćne tortice. Nakon što su proučili recept na francuskom jeziku i naučili koji su sastojci potrebni za pripremanje tortica, učenici su se upustili u gastro- avanturu te se okušali u pripremanju tradicionalne francuske slastice. U opuštenoj atmosferi popraćenoj prigodnom glazbom koja je pridonijela ugodnom ambijentu, nastali su ukusni i oku ugodni slatki zalogaji. U sklopu manifestacije profesorica Dijana Fotez održala je i  radionice  o tradiciji francuskog jezika i povijesti francuske gastronomije, a kako bi ostavili traga o Mjesecu frankofonije i u predvorju škole, učenici su izradili tematske plakate vezane uz poznate francuske specijalitete. Pozitivne reakcije učenika pokazale su da učenje francuskog jezika kroz recepte i autentični gastronomski vokabular, osim edukativno, može biti iznimno zabavno i ukusno.                                                                                                            Dijana Fotez, prof. mentor 




Priloženi dokumenti:
Dijana_0.png (954.85 KB)
Dijana_01.jpg (46.47 KB)
Dijana_1.jpg (76.93 KB)
Dijana_3.jpg (143.94 KB)
Dijana_4.jpg (155.37 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju